links:
  • HOME
    • Letter writing
  • Interregnews
    • Memory of the Church
    • Photo Gallery
  • Orthodoxy in the World
    • Ortho' Feeds
    • Recommendations
  • Universe of Faith
    • Christian World
    • Reader's Suggestions
  • Christians persecuted Today
    • About Persecution
    • Debates and Solutions
  • Overview
    • Media Archive

Oaspete de seamă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

10/14/2014

 
Picture
Vineri, 10 octombrie, dr. Ullrich Zeitler, profesor la VIA University College din Åarhus, Danemarca, a susţinut trei prelegeri la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, ca invitat oficial în cadrul programului Erasmus, program bine cunoscut în mediile universitare din România, informează “Ziarul Lumina”.

Prof. Ullrich Zeitler este director de studii în cadrul secţiunii „Christianity, Culture and Communication“ („Creştinism, Cultură şi Comunicare“) din structura academică a Colegiului VIA University. De origine germană, iniţial luteran, s-a stabilit de mulţi ani în Danemarca, unde predă în limba daneză şi, ocazional, în engleză şi germană. A trecut la Ortodoxie, în urma căsătoriei cu Victoria, creştină ortodoxă de origine rusă. Prof. Ullric Zleiter a fost invitat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în schimbul vizitei făcute de pr. prof. Vasile Gordon la VIA University College şi al prelegerilor pe care le-a susţinut acolo în luna mai.

Cele trei teme susţinute de prof. Zeitler, în limba engleză, au avut următoarele titluri:  „Orthodox moral theology and Loegstrupâs ontological ethics – with some implications for homiletic practice“ („Teologia morală ortodoxă şi etica ontologică a lui Loegstrup - câteva implicaţii pentru practica omiletică“);  „Does the Holy Spirit reach everyone? Orthodox preaching within the context of four homiletic traditions in Western theology – with a special emphasis on post-modern homiletics“ („Duhul Sfânt ajunge la fiecare? Predica ortodoxă în contextul a patru tradiţii omiletice din teologia apuseană, cu o atenţie specială acordată omileticii postmoderne“);  „Theory U as a conceptual framework for Christian education“ („Teoria «U» -  cadru conceptual pentru educaţia creştină“).

La prelegeri au participat studenţi cunoscători ai limbii engleze, în special din anii III şi IV, de la Specializarea Teologie pastorală, studenţi de la masteratul „Pastoraţie şi viaţă liturgică“ şi de asemenea un grup de elevi seminarişti. Au fost prezenţi şi profesori de la disciplinele catehetică şi omiletică: pr. prof. dr. Vasile Gordon, pr. lect. dr. Vasile Cretu, pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman şi asist. drd. Victor Marola.

Fiecare prelegere a fost urmată de întrebări din partea studenţilor şi a elevilor, iar pentru buna înţelegere a unor detalii, atât din cadrul întrebărilor, cât şi al răspunsurilor, prof.

Maria Magdalena Rusen, absolventă a Facultăţii de Litere, specialitatea engleză-franceză, dar şi a unui master în teologie ortodoxă, a intervenit punctual, cu precizări de traducere deosebit de utile.

La finalul cursurilor, prof. Zeitler a prezentat, pe scurt, date privind învăţământul universitar din Danemarca, în special legate de VIA College, dar şi oportunităţile privind schimbul de studenţi şi profesori în cadrul programului Erasmus. Este de remarcat faptul că, pe lângă programele obişnuite, VIA University College oferă anual oportunitatea unor cursuri de 10 săptămâni, pentru studenţii străini, buni cunoscători ai limbii engleze. Reţinem, aşadar, şansa unui schimb util de experienţă pentru studenţii teologi merituoşi, într-o ţară ce poate fi dată exemplu al nivelului ridicat de civilizaţie, dar şi ca beneficiară a unui mediu academic de înalt nivel.
                 |sursa|


Comments are closed.
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    RSS Feed

    Autorii
    acestei pagini sunt
    vizitatorii interregnum

                                                               
                PENTRU A PUBLICA ÎN 
                        PAGINA 
           READER'S SUGGESTIONS 

    ______________________
    -completați mesajul dvs. în formularul
             Cutia cu Scrisori !
    -introduceți un text de aproximativ 2000 caractere pentru apariția acestuia în pagina
        Reader's Suggestions !
    -o altă modalitate este aceea de a semnala un articol, o știre sau un material de informare pe care îl propuneți spre publicare în site-ul nostru.

                             ***    
        Textele care nu au valoare literară, morală, culturală sau de informare nu se pot califica pentru a fi puse în pagină.
      Interregnum își rezervă dreptul de a face  selecția cuvenită, conform criterii-lor enunțate mai sus, pentru a publica selecțiuni sau texte integrale aparținând vizita-torilor acestor pagini.
       Interregnum nu publică datele de contact ale colabo-ratorilor săi și nici nu livrează persoanelor  terțe adresele e-mail ale autorilor.

                  Vă mulțumim !
                                                               

    ***
    Picture

    Archives

    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    September 2013
    August 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013

    Picture

    Categories

    All

    Picture
       Cu dor, Dumnezeu  pune în suflarea de cântec a psalmistului această înfrigurare a căutării: Nu voi da somn ochilor mei şi genelor mele dormitare şi odihnă tâmplelor mele, până ce nu voi afla loc Domnului, locaş Dumneze-ului lui Iacob (Ps. 131, 4-5).
     Acest legământ  încununat de bucuria îngerului bine-vestitor, avea să pună în treapta cea mai de sus a descoperirilor voii celei sfinte a lui Dumnezeu bunăvoința altei sălășluiri – sălășluirea Cuvântului în sângiuirile cele curate ale unei fecioare. 
       Pântecele Fecioarei, numit și chivot al sfințirii pentru odihna Domnului (Ps. 131, 8), este precum odinioară  Sionul pe care Domnul și L-a ales sălaș (Ps. 131, 13); este toiagul împărătesc cel înflorit, masa pâinii, sfeșnicul de aur care ține în sine lumina cea pururi fiitoare.
       Acest  sălaș al întru-pării Cuvântului arată un nou chip al Taborului luminii dumnezeiești. Așezați în rațiunile lui, Moise și Ilie vor înțelege mai adevărat arătarea bunăvoinței lui Dumne-zeu care îi înfășa în lumină, având mărturia pogorâtă de Sus:  "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit!" (Matei 17,5).
     Rugăciunile noastre în-dreptate cu evlavie și dragoste către Maica Fiului lui Dumnezeu poartă cu ele conștiința cinstirii acestei mari minuni a descoperii lui Dumnezeu la noi. Maica Domnului este rugul aprins care arde de dragoste pentru Fiu și nu se mistuie, este scara pe care a văzut-o în vis Iacov și pe care s-a coborât la noi Domnul, este vasul sfânt cu mana cea dumnezeiască din care ne hrănim noi, credincioșii, spre viață veșnică, este însă, mai presus de toate, Taborul cel sfânt al dragostei și al luminii celei fără de apus.                          
    Picture
Powered by
✕